torstai 27. syyskuuta 2018

1-15 Luvut

Nolla ilmaisee lukumäärää ”ei yhtään”. Nollaa alettiin käyttää suhteellisen myöhään ja tapa on peräisin intialaisilta. Nollaa ei ole perinteisesti pidetty luonnollisena lukuna ja vasta 1800-luvun lukuteoreetikot alkoivat keskustella sen asemasta. Kyseessä on heidänkin mukaansa lähinnä määrittelykysymys.
Vaikka nolla ilmaisee määrän ”ei mitään”, on sen mukaanotto paikkamerkinnässä vaikuttanut merkittävästi laskutoimitusten sujuvuuteen. Monet laskutoimituksien algoritmit vaativat nolla-merkin käyttöä lukuesityksessä toimiakseen ilman poikkeussääntöjä. Laskuja on voitu tehdä kirjoittamalla paperille välitulokset muistiin ja viemällä laskut loppuun ilman apuvälineitä. Laskemisesta on näin tullut suurten ihmisjoukkojen opittavissa oleva taito.

1 (yksi) on pienin positiivinen luonnollinen luku. Lukua 1 edeltää kokonaisluvuissa luku 0 ja seuraa luku 1 voidaan kirjoittaa joko suorana pystyviivana, jossa on vasemmassa yläreunassa pieni alaspäin kääntyvä viiva, tai ainoastaan pystyviivana. Jälkimmäinen tapa on opetushallituksen nykyinen oikeinkirjoitussuositus, jota opetetaan Suomen kouluissa. Esseetyylisessä tekstissä numero yksi kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

2 (kaksi) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 1 jälkeen ja jota seuraa luku 3. Esseetyylisessä tekstissä kaksi kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

3 (kolme) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 2 jälkeen ja jota seuraa luku 4. Esseetyylisessä tekstissä kolme kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

4 (neljä) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 3 jälkeen ja jota seuraa luku 5. Esseetyylisessä tekstissä neljä kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

5 (viisi) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 4 jälkeen ja jota seuraa luku 6. Esseetyylisessä tekstissä viisi kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

6 (kuusi) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 5 jälkeen ja jota seuraa luku 7. Esseetyylisessä tekstissä kuusi kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

7 (seitsemän) on luonnollinen luku. Luonnollisissa luvuissa seitsemää edeltää luku 6 ja seuraa luku 8.

8 (kahdeksan) on luonnollinen luku, joka tulee luvun 7 jälkeen ja jota seuraa luku 9. Esseetyylisessä tekstissä kahdeksan kirjoitetaan yleensä kirjaimin.

Yhdeksän on luonnollinen luku, joka tulee kahdeksan jälkeen, ja sitä seuraa luku kymmenen.
Toinen kokonaisluku on jaollinen yhdeksällä, jos kyseisen luvun numeroiden summa on jaollinen yhdeksällä.

10 (kymmenen) on luonnollinen luku, joka tulee yhdeksän jälkeen, ja sitä seuraa yksitoista. Kymmenen on parillinen luku. Sana kymmenen on omaperäinen suomensukuisissa kielissä. Aikaisemmin on käytetty perusmuotona sanaa kymmen.

11 (yksitoista) on luonnollinen luku, joka tulee kymmenen jälkeen, ja sitä seuraa kaksitoista. Luku 11 on viides alkuluku.

12 (kaksitoista) on luonnollinen luku, joka tulee yhdentoista jälkeen ja sitä seuraa kolmetoista.
Määränä tusina tarkoittaa kahtatoista.

13 (kolmetoista) on luonnollinen luku, joka tulee kahdentoista jälkeen ja sitä seuraa neljätoista.

14 (neljätoista) on luonnollinen luku, joka tulee kolmentoista jälkeen, ja sitä seuraa viisitoista.

15 (viisitoista) on luonnollinen luku, joka tulee neljäntoista jälkeen ja ennen kuuttatoista.
Luku 15 on viides kolmioluku, sillä se on kokonaislukujen 1...5 summa. Lisäksi se on kolmas kuusikulmioluku.
Fosforin järjestysluku alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä on 15.
15-pelissä on 15 numeroitua laattaa.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti