torstai 27. syyskuuta 2018

013 RAID

1. RAID vaihtoehdot ja niiden toiminta

RAID0 Eli lomitus yhdistää levyt yhdeksi loogiseksi tallennustilaksi, jonka kapasiteetti on NxC, ja yhteen levyyn verrattuna luku- ja kirjoitusnopeus N-kertainen. Data kirjoitetaan lomitettuna, eli se jakautuu tasaisesti kaikille levyille. Mikäli levyt ovat erikokoisia, kokonaiskapasiteetti on N x pienimmän levyn koko. Jos RAID0-pakasta yksikin levy hajoaa, menetetään koko pakan kaikki data.

RAID1 eli peilaus (mirroring) tallentaa saman datan kahdelle (tai useammalle) erilliselle levylle, jolloin data säilyy vaikka toinen levyistä hajoaa. Periaatteessa tekniikka myös kaksinkertaistaa lukunopeuden.

RAID2 koostuu bittitasoisista raidoista, joissa on hamming-koodin pariteetti. Kaikki kiekon kiertokulma on synkronoitu ja data on raidoitettu siten että jokainen peräkkäinen bitti on eri asemalla.

RAID0+1 yhdistää lomituksen ja peilauksen, jolloin sekä nopeus että vikasietoisuus paranevat. Data on palauttevissa, jos jokaisessa peilissä on ehjä levy.

RAID10 jota kutsutaan myös nimellä RAID 1+0, RAID10 on RAID-kokoonpano, joka yhdistää levyn peilauksen ja levyn raidat tietojen suojaamiseen. Se vaatii vähintään neljä levyä ja raita tiedot peilattujen parien läpi

RAID3 koostuu tavutusta raidasta, jolla on oma pariteetti. Kaikki kiekon pyöryminen on tahdistettu ja tieto raiditaan siten, että jokainen peräkkäinen tavu on eri asemalla.

RAID5 tarjoaa C x (N - 1) -kokoisen kapasiteetin. Yhden levyn kapasiteetti käytetään kaikille levyille hajautetun pariteettidatan tallentamiseen. Pakkaa voidaan käyttää myös ilman pariteettidatalevyä, mutta tällöin menetetään vikasietoisuus: Normaalissa RAID5-pakassa dataa ei menetetä, vaikka mikä tahansa yksittäinen levy hajoaa. Jos pakasta hajoaa enemmän kuin yksi levy, menetetään pakan kaikki data. RAID5- kasvattaa luku- ja kirjoitusnopeutta verrattuna yksittäiseen levyyn, mutta vaatii pariteettilaskennan vuoksi myös paljon laskentatehoa

RAID6 toimii kuten RAID5, mutta sisältää enemmän pariteettidataa. RAID6-pakasta voi hajota kaksi levyä ilman että dataa menetetään.

RAID 4 koostuu lohkotason raidoituksesta, jolla on oma pariteetti. RAID 4:n tärkein etu on I/O rinnakkuus, I/O toimintoja voidaan suorittaa rinnakkain parantaen pienten siirtojen suorituskykyä.

2.
1a) RAID 0:lan huono puoli on se että jos yksikin levy hajoaa menetetään koko pakan kaikki data.

2a) RAID 0:lan hyvä puoli on se että koko tallenuskapasiteettia käytetään.

1b) RAID 1:sen huono puoli on se että tehokas tallenuskapasiteetti on vain puolet koko kapasiteetista, koska kaikki tiedot kirjoitetaan kahdesti.

2b) RAID 1:sen hyvä puoli on se että siinä on hyvä luku ja kirjoitusnopeus.

3a) RAID 0+1:sen huono puoli on se että

3b) RAID 0+1:sen hyvä puoli on se että nopeus ja vikasietoisuus on hyvä.

4a) RAID 5:sen huono puoli on se että kirjoitus jonkin verran hitaampi, monimutkainen tekniikka, tietojen palauttaminen saattaa kestää päivän tai pitempään.

4b) RAID 5:sen hyvä puoli on se että tietojen lukeminen on erittäin nopeea ja jos asema epäonnistuu, sinulla on edelleen pääsy kaikkiin tietoihin.

5a) RAID 6:sen huono puoli on se että tietojen kirjoittaminen on kuitenkin RAID5:sta hitaampi, monimutkainen tekniikka, järjestelmän uudelleenrakentaminen, jossa yksi asema epäonnistui, voi kestää kauan.

5b) RAID 6:sen hyvä puoli on se että tietojen lukeminen on erittäin nopeaa, jos kaksi asemaa epäonnistuvat sinulla on edelleen pääsy kaikkiin tietoihin.

6a) RAID 10:nen hyvät puolet ovat että jos jokin konfiguraatiossa olevista levyistä menee pieleen, uudelleenkäsittelyaika on hyvin nopea, koska kaikki tarvittavat tiedot kopioivat kaikki tiedot eloonjäävästä peilistä uudelle asemalle. Tämä voi kestää jopa 30 minuuttia 1 Tt:n taajuusmuuttajilla

6b) RAID 10:nen huonot puolet ovat että puolet tallenuskapasiteetista menee peilaukseen.

7a) RAID 4 huonot puolet ovat että pariteettiasemat voivat johtaa bottleneckkeihin, hidas satunnainen kirjoitus

7b) RAID 4 hyvät puolet ovat että Alhainen varastointitaso, joka laskee kun levyjä lisätään, ei vaadi synkronoitua ohjainta.

8a) RAID 3 huonot puolet ovat kokoonpano saattaa olla liian suuri, jos pieni tiedonsiirto on ainoa vaatimus, levyvirheet voivat merkittävästi pienentää läpäisykykyä.

8b) RAID 3 hyvät puolet ovat suuri läpäisykyky suurien tietomäärien siirtämiseksi,

9a) RAID 2 huonot puolet ovat tehoton, vaatii erittäin suurta tiedonsiirtonopeutta.

9b) RAID 2 hyvät puolet ovat nopea tietojen virheenkorjaus, ohjaimen rakenne on yksinkertaisempi kuin raid 3,4,5 versioissa.

3.
a)RAID-laitteistosta poiketen laitteisto RAID tarvitsee erikoistunutta laitteistoa käsittelemään asemia.
b)Ohjelmiston RAID on huomattavasti halvempi kuin laitteisto RAID. c)Toisin kuin laitteisto RAID, Software RAID vie osan isäntäprosessorista. d)Laitteisto RAID on luotettavampi kuin ohjelmisto RAID.

4.Emolevy tukee RAID 0,1,10,5 versioita

5. Windowsin levyhallinta tukee RAID versiota 0,1,10,5,6 - Jalmari Välimaa
netistä ei löytynyt mitään tietoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti